Afyon Kocatepe Üniversitesi, Gastronomi Kulübü, katıldığı televizyon programları ve aldığı ödüllerle yakından tanıdığımız “İstanbul Rotana Hotelde Executive Chef ” olarak kariyerini sürdüren Chef Rafet İnce ile “Yemek Sunum Teknikleri” adlı söyleşi düzenledi. Söyleşiye gastronomi ve aşçılık bölümlerinden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Söyleşi öncesinde Kayseri’de yaşanan hain saldırı dolayısıyla saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Ardından Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa SANDIKCI yaşanan terör olaylarını lanetleyen bir konuşma yaptı ve katılımcılara teşekkür etti.

 Kütahya Porselenin, Ar-ge takım lideri Enver Tarım Porselen’in tarihini, porselen çeşitlerini ve Rafet İnce danışmanlığında tasarımı yapılan tabakları anlatarak işletme hakkında bilgiler verdi.

İstanbul Rotana Hotelde Executive Chefi Rafet İnce konuşmasına CHEF’in açılımı ile başladı. C – Culinary ( mutfak ) , H – Hospitality (insan ilişkileri) , E – Education (eğitim). F –  Food (yemek).CHEF = Mutfak + İnsan ilişkileri + Eğitim + Yemek olduğunu açıklamıştır. Bu 4 özellikten 3’ü olur 1’i olmazsa, sen iyi bir aşçısındır. Aşçının açılımı bana göre eli lezzetli pişiricidir. Aşçı kelimesi de Hz. Mevlana’dan gelmektedir. “Aşa katarsan aş olur sana aş, aşa katmazsan aş olmaz sana aş.” Yani yapmış olduğun yemeği sevgini katarak yaparsan o yemek lezzetli yemektir. Aş kelimesi aşktan gelmektedir. Yemeğe sevgini katarak derken aslında bunu söylemek istiyor Hz. Mevlana. 

Chef tanımından sonra ulusal ve uluslararası yarışma deneyimlerinden bahseden Rafet İNCE, yarışmalarda insanın hırsını yenmek için bir basamak olduğunu ve kazanılmayan madalyadan çok kazanılan tecrübelerin meslek hayatında avantaj sağladığını söyledi.

Son olarak Türk Mutfağının yanlış tanıtıldığını anlatarak, öğrencilere “İdealist ve realist iyi bir şef olun, kopyacı olmayın”  tavsiyelerinde bulundu ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Soru soran öğrencilere Kütahya Porselen tabakları hediye edildi.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa SANDIKCI’ nın plaket takdimi ile söyleşi sona erdi.rafet-ince-fotograflarrafet-ince-fotograflar2

 

19 Aralık 2016, Pazartesi 1389 kez görüntülendi