KURULUŞ VE TARİHÇE

T.C. Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde 2005 yılında kurulan ve 2013 yılına kadar “Konaklama İşletmeciliği”, “Seyahat İşletmeciliği”, “Yiyecek İçecek İşletmeciliği” ve “Turist Rehberliği” bölümlerinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 2012-2013 eğitim öğretim yılında 2013/4710 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yüksekokuldan fakülteye dönüştürülerek “Turizm Fakültesi” kurulmuştur. 

Turizm Fakültesi bünyesinde; “Turizm İşletmeciliği”, “Gastronomi ve Mutfak Sanatları”, “Turizm Rehberliği” ve “Rekreasyon Yönetimi” bölümleri mevcuttur. Şuan  “Turizm İşletmeciliği” bölümü normal öğretime öğrenci kabul ederken “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” ve “Turizm Rehberliği” bölümlerinin normal ve ikinci öğretimleri öğrenci alınmaktadır. 

1500’den fazla öğrencinin eğitim gördüğü Turizm Fakültesi’nde ayrıca, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı tezli yüksek lisans ve doktora programları, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı tezli yüksek lisans programı ile Turizm Rehberliği Anabilim Dalı tezli ve tezsiz yüksek lisans (II. öğretim) programlarında da lisansüstü eğitim verilmeye devam edilmektedir.

Üniversitemizin, uluslararası düzeyde kabul edilen standartlara uygun eğitim-öğretim vermeyi, bilimsel araştırmalara dayalı çıktı elde etmeyi ve bunların sürdürülebilirliğini güvence altına almayı amaçlayan kalite politikasından hareketle, eğitim-öğretim süreçlerinin iyileştirilmesi öncelikli amaçlarımız arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, fakültemizin tüm bölümleri (Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği) Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından akredite edilmiştir. Fakültemiz Türkiye’de tüm bölümleriyle akredite olan ilk Turizm Fakültesi unvanına sahiptir.

Turizm Fakültesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin Ahmet Necdet Sezer Kampüsü içerisinde, 5. Eğitim Binasında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

FAKÜLTE MİSYONU

Evrensel düzeyde bilimsel bilgi üretmek, mesleki açıdan uluslararası rekabette turizm sektörünün sahip olduğu konumu iyileştirecek nitelikli bireyler yetiştirmek ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaktır.

FAKÜLTE VİZYONU

Bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerinde kaliteyi sürekli artırarak bölgesel kalkınmaya katkı sunan, turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı yetiştirerek ulusal düzeyde önde gelen fakülteler arasında yer almak ve uzun dönemde uluslararası tanınırlığa sahip bir fakülte olmaktır.

EĞİTİM OLANAKLARI

Uygulamalı bir alan olan turizme yönelik nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlayan fakültemiz, öğrencilerimizin sektöre daha kolay uyum sağlayabilmelerini öncelikli hedeflerinden birisi olarak benimsemiştir. Bu kapsamda fakültemiz sektörle yakın işbirliğine giderek Afyonkarahisar il merkezinde bulunan işletmelerde son sınıf öğrencilerine güz veya bahar yarıyıllarından birinde İşletmede Mesleki Eğitim alma imkânı sağlanmaktadır. Ayrıca bölüm müfredatlarında yer alan uygulamalı mesleki dersler, Turizm Fakültesi Eğitim ve Uygulama Binası’nda gerçekleştirilmektedir. Her bir ders için uygulama binasında ayrı bir birim bulunmaktadır. Bu birimler arasında mutfak, yiyecek ve içecek servis salonu, önbüro-resepsiyon, üç adet farklı özellikli uygulama odası ile çamaşır-ütü odası yer almakta olup bu alanlar öğrencilerin uygulamalı eğitimleri için alt yapı oluşturmaktadır. Ayrıca fakültenin ana binasında Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerinin kullanabildiği pasta ve unlu mamüller mutfağı ile duyusal analiz laboratuvarı bulunmaktadır.

Turizm Fakültesi bünyesinde, öğrencilerimizin kullanabilmesi için toplam 1181 öğrenci kapasiteli 25 derslik, tablo, resim ve fotoğrafların sunulduğu sergi alanı, 100 kişilik ve 50 kişilik olmak üzere iki toplantı salonu bulunmaktadır. Fakültemizde ayrıca öğrencilerin otellerde önbüro bölümlerinde ve seyahat acentalarında kullanılan otomasyon programlarını (Fidelio Suite 8, Opera, Elektra, Amadeus) öğrenmeleri ve uygulamaları için tasarlanmış 50 bilgisayar kapasiteli bir laboratuvar bulunmaktadır. Otomasyon programlarına ilişkin derslerin tamamlanmasının ardından ilgili programların lisans sahibi kurumlar tarafından öğrencilere yönelik sertifika sınavı düzenlenmekte ve sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar ile ödüllendirilmektedir.

Fakültemizin Erasmus+ programı kapsamında; Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Çekya, Estonya, İspanya ve Portekiz’deki üniversiteler ile imzaladığı ikili protokoller ile öğrencilerimiz yurt dışında bulunan anlaşmalı üniversitelere giderek eğitim alma imkânına sahip olmaktadırlar. Fakültemizde eğitim hareketliliğinin yanı sıra, Almanya İş ve İşçi Bulma Kurumu-ZAV ile imzalanan sözleşme kapsamında öğrencilerimiz Almanya’da staj yapma fırsatı bulmaktadırlar.  Öğrencilerimiz toplamda 60 işgünü sektör stajına katılarak özellikle beş yıldızlı otel işletmeleri ve A grubu seyahat acenteleri başta olmak üzere, sektörün önde gelen işletmelerinde kariyer öncesi deneyim kazanma imkânına sahiptirler. Ayrıca fakültemizde düzenlenen Turizmde Kariyer ve İstihdam Günleri boyunca öğrencilerimiz turizm işletmeleri temsilcileriyle buluşmakta, staj ve iş bağlantıları kurma fırsatı yakalamaktadırlar.

AKADEMİK KADRO

Fakülte bünyesinde 5 Profesör Doktor, 6 Doçent Doktor, 7 Doktor Öğretim Üyesi, 5 Öğretim Görevlisi  ve 5 Araştırma Görevlisi olmak üzere 27 öğretim üye ve elemanı ile 8 idari personel görev yapmaktadır. Öte yandan, diğer bilim dallarının alanına giren dersler ile ilgili, gerekli birim ve bölümlerden öğretim elemanları ilgili dersleri vermektedir.

İŞ İMKÂNLARI

Mezun olan öğrenciler özel sektörde faaliyet gösteren konaklama işletmeleri (oteller, tatil köyleri vb.), seyahat işletmeleri (A,B,C Grubu Seyahat Acenteleri, Ulusal ve Uluslararası Havayolu Şirketleri vb.), yiyecek içecek işletmeleri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren diğer kurum-kuruluş-işletmelerde orta ve üst düzey yönetici olarak iş bulabilme imkânına sahiptirler. Fakülte bölümlerindeki ders programları ve içerikleri bu amaca hizmet etmekte ve söz konusu bu içeriklerin oluşturulmasında ilgili paydaşların istek ve ihtiyaçları göz önüne alınmaktadır.

Fakülte öğrencileri Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) puanına göre kamu kurum ve kuruşlarının ilgili birimlerinde istihdam olanaklarına sahiptirler. Ayrıca, fakülte mezunları lisansüstü eğitimlerine devam ederek üniversitelerin akademik kadrolarında da kariyer imkânı bulabilmektedirler. 

SOSYAL-KÜLTÜREL VE SPORTİF FAALİYETLER

Öğrenciler futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi badminton, atletizm, ritmik jimnastik, step dağcılık, boks, güreş, tekvando ve karate sporlarını yapabilmekte ve takımlara girerek turnuvalara katılabilmektedirler.  Çağdaş bir üniversitenin iyi bir eğitimin yanında sosyal etkinlikler yoluyla da oluşacağının bilincinde olan üniversitemiz, bu doğrultuda birçok etkinliğe önderlik etmektedir. Fakültemiz bünyesinde öğrencilerimizin kendilerini sürekli geliştirmelerine olanak sağlayacak şekilde faaliyet gösteren “Gastronomi Kulübü” bulunmaktadır. Turizm Fakültesi öğrencilerinin etkin çalışma ve çabalarıyla akademik yıl içerisinde kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleri bulunan il ve bölge gezileri ile çeşitli konularda seminer, sempozyum, konferans, panel, söyleşi, bölüm çayları ve piknik gibi çeşitli sosyal aktiviteler düzenlenmektedir. Gastronomi Kulübü‘nün yanı sıra üniversite bünyesinde öğrencilerin kendilerini sürekli geliştirmelerine olanak sağlayacak şekilde faaliyet gösteren teknoloji kulübü, gezginler kulübü, folklor kulübü, fotoğraf kulübü, edebiyat kulübü, kitap kulübü, havacılık kulübü, genç girişimciler kulübü, bisiklet kulübü ve izcilik kulübü gibi farklı alanlarda etkinlikler düzenleyen birçok öğrenci kulüpleri bulunmaktadır.

TURİZM FAKÜLTESİ TANITIM BROŞÜRÜ

12 Kasım 2015, Perşembe 5109 kez görüntülendi