TOURISM AND GASTRONOMY MANAGEMENT PROGRAMS (ENGLISH)

 

TURİZM VE GASTRONOMİ YÖNETİMİ PROGRAMLARI BÖLÜMÜ (İNGİLİZCE)

Genel Tanıtım

Turizm ve Gastronomi Yönetimi Programları Bölümü, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) arasında imzalanan iş birliği protokolü ile 2025-2026 eğitim öğretim yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesinin de aralarında bulunduğu dokuz pilot fakültede öğrenci kabulüne başlamıştır. Bölüm (tüm dersler) %100 İngilizce eğitim veren ve ikinci yabancı dil olarak da Rusça’nın verildiği yenilikçi bir lisans programı olarak yapılandırılmıştır.

Bölümün temel amacı; turizm işletmeciliği ve gastronomi alanlarında teorik bilgi ile uygulama becerisini bütünleştiren, küresel ölçekte rekabet edebilecek donanıma sahip, vizyon sahibi ve çok yönlü mezunlar yetiştirmektir. Öğrenciler, güçlü bir yabancı dil altyapısına ek olarak, uluslararası geçerliliğe sahip mesleki bilgi, çağdaş yönetim anlayışı ve sektör odaklı uygulama deneyimi kazanarak mezun olmaktadır. Bu kapsamda bölümün amaçlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

⇒ Turizm ve gastronomi alanlarında ulusal ve uluslararası kuruluşlarda görev alabilecek orta ve üst düzey yönetici yetiştirmek.

⇒ Turizm ve gastronomi alanlarında ulusal veya uluslararası işletmeler kurabilecek girişimciler yetiştirmek.

⇒ Kamu kurum ve kuruluşlarının Turizm ve Gastronomi alanı ile ilgili birimlerinde görev alabilecek bireyler yetiştirmek.

⇒ Turizm ve gastronomi alanlarında veya ilgili disiplinlerde ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bilimsel araştırmalar yapabilecek akademisyenler yetiştirmek.

Ayrıca, bu bölümden mezun olan öğrenciler girişimcilik potansiyeli yüksek olarak elde ettikleri yetkinliklerle kendi işletmelerini kurma ve sektöre yenilikçi hizmetler sunma fırsatına da sahiptir.

Bölüme kayıt yaptıran öğrenciler, öncelikle Afyon Kocatepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda bir yıl süreyle zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi alacaklardır. Bu eğitim, öğrencilerin lisans programında yer alan tüm dersleri etkin bir şekilde takip edebilmeleri ve uluslararası düzeyde iletişim becerileri kazanmaları için sağlam bir dil temeli oluşturmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra hazırlık yılı süresince öğrenciler, güz döneminde “Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı”, bahar döneminde ise “Turizm ve Gastronomide Bilişim Uygulamaları” derslerini alarak hem dijital yeterliliklerini hem de alan odaklı bilişim becerilerini geliştireceklerdir.

İngilizce hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, dört yıl sürecek lisans programına başlayarak akademik ve mesleki gelişimlerini sürdüreceklerdir.

Bölüm müfredatı, turizm işletmeciliği ile gastronomi ve mutfak sanatları alanlarında geniş bir perspektif kazandıracak şekilde yapılandırılmıştır. Bu kapsamda toplam 8 yarıyıldan (dört yıl) oluşan bölüm müfredatı ilk üç yarıyıl ortak (turizm işletmeciliği ve gastronomi alanında) derslerden oluşmaktadır. Yani bölüme kayıt olan öğrenciler ilk üç yarıyıl ortak temel dersleri alacaklardır. Bu doğrultuda, bölüm müfredatı ilk üç yarıyıl her iki alan için ortak olan temel derslerden oluşmakta; bu dersler, öğrencilerin sektörün tüm boyutlarını kavrayabilmeleri için gerekli teorik bilgi ve temel becerileri sunmaktadır.

Daha sonra, dördüncü yarıyılda öğrenciler dönem boyunca “İşletmede Mesleki Eğitim” altında anlaşmalı turizm işletmelerinde (otel, yiyecek içecek işletmeleri, gastronomi vb.) uygulama yapacaklardır. Öğrencilerin bu dönemde sektörde yapacakları mesleki uygulama tamamı ile rotasyon temeline dayanacak olup, öğrencilerin işletmelerin tüm bölümleri hakkında genel bilgi/çalışma olanağına sahip olacak şekilde dizayn edilecektir. Bu kapsamda öğrencilerin bu süreçte ilgili işletme bölümlerinde geçirecekleri süreler ve öğreneceği konular önceden belirlenecektir.

Öğrenciler bu uygulamadan döndüklerinde işletmelerde bir dönem boyunca edindikleri tecrübe ışığında, 5. yarıyılın başında bölümde kariyer testine tabi tutularak bundan sonra kalan dönemlerini/sınıflarını hangi alanda devam edeceklerini seçeceklerdir. Söz konusu bu alanlar “Turizm İşletmeciliği” veya “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” dır. Bu kapsamda öğrenciler 5. yarıyılda seçtikleri alanla ilgili derslere fakültede/bölümde devam edeceklerdir. Daha sonra öğrenciler 6. yarıyıllarını “İşletmede Mesleki Eğitim” uygulaması adı altında bir dönem boyunca yine anlaşmalı turizm veya gastronomi işletmelerinde uygulama için çalışarak geçireceklerdir. Fakat öğrencilerin mesleki uygulama için gidecekleri işletmeler artık beşinci yarıyılın başında seçtikleri alanla ilgili işletmeler/bölümler (turizm işletmeciliği veya gastronomi) olacaktır. Bu kapsamda öğrencilerin bu süreçte ilgili işletme bölümlerinde geçirecekleri süreler ve öğrenecekleri konular önceden belirlenecektir.

Bölüm öğrencileri, 7. yarıyılda yine seçtikleri alanla (turizm işletmeciliği veya gastronomi ve mutfak sanatları) ilgili derslere fakültede devam edeceklerdir.

Sonrasında yani 8. yarıyılda bölüm öğrencileri “İşletmede Yönetici Eğitimi” uygulaması adı altında bir dönem boyunca yine anlaşmalı turizm veya gastronomi işletmelerinde uygulamaya gideceklerdir. Fakat öğrencilerin “İşletmede Yönetici Eğitimi” uygulaması için gidecekleri işletmeler yine beşinci yarıyılın başında seçtikleri alanla ilgili işletmeler/bölümler olacaktır.  Bu süreçte öğrenciler yönetici eğitim uygulamalarını bölüm yöneticileri nezaretinde yönetici yardımcılığı kapsamında gerçekleştirecek ve bu kapsamda öğrencilerin bu süreçte ilgili işletme bölümlerinde geçirecekleri süreler ve öğreneceği konular önceden belirlenecektir.

Turizm ve gastronomi yönetimi programı bölümü öğrencileri 4 yıl boyunca toplamda 3 yarıyıl (4., 6. ve 8. yarıyıl) işletmede mesleki eğitim adı altında iş başı uygulamasında geçireceklerdir. Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı ile YÖK arasında imzalanan protokol doğrultusunda, seçilen pilot fakülteler ile turizm işletmeleri eşleştirmeleri doğrultusunda fakülte/bölüm öğrencileri ilgili işletmelerde belirtilen dönemlerde işbaşı uygulamalarını yerine getireceklerdir. Yine anlaşma gereği ilgili işletmeler öğrencilere aylık olarak çalıştıkları sürede asgari ücretin en az üçte ikisini ücret olarak ödeyeceklerdir.

Bölümün Fark Yaratan Özellikleri:

Zorunlu İngilizce hazırlık programı ve 8 yarıyıllık %100 İngilizce eğitim müfredatı,

Uluslararası standartlarda hazırlanmış güncel müfredat,

Müfredatın bir parçası olan “İşletmede Mesleki Eğitim” uygulaması kapsamında sektörle iç içe uygulamalı eğitim modeli,

Yönetim kademelerine hazırlayan “İşletmede Yönetici Eğitim” uygulaması,

Geniş ulusal ve uluslararası kariyer fırsatları.

Misyon

Vizyon

Program Öğretim Amaçları
Elde Edilen Derece

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara alanında (Turizm İşletmeciliği/Gastronomi ve Mutfak Sanatları) lisans diploması verilir.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. Öğrencilerin bölüme kayıt yaptırabilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamındaki sınavlardan başarılı olmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin bölüme kabulünde üniversitenin yabancı uyruklu öğrenciler için belirlediği şartlar geçerlidir.

Üst Derece Programlara Geçiş

Öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde gerekli olan yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla Gastronomi ve Mutfak Sanatları başta olmak üzere, Turizm ve İşletmecilik programları ile kontenjanlar dahilinde diğer programlara da yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programları için başvuru haklarına sahiptirler.

Mezuniyet Koşulları

Mezuniyete hak kazanılabilmesi için öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin bölümde belirlen asgari ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. 

Mezunların İstihdam Profili

Turizm ve Gastronomi Yönetimi Programı mezunları, turizm işletmeciliği ve gastronomi alanlarında kazandıkları teorik bilgi, uygulamalı deneyim ve çok dilli iletişim becerileri sayesinde ulusal ve uluslararası ölçekte geniş bir istihdam yelpazesinde yer alabilmektedir. Mezunlar; otelcilik, yiyecek-içecek hizmetleri, seyahat acenteleri, gastronomi işletmeleri ve etkinlik yönetimi gibi sektörün çeşitli alanlarında orta ve üst düzey yönetici pozisyonlarında çalışabilmektedir. Üç dönemlik işletmede mesleki eğitim ve yönetici eğitimi uygulamaları sayesinde sektöre entegre şekilde mezun olan bireyler, doğrudan profesyonel yaşama geçiş imkânı bulmaktadır.

Yabancı dilde güçlü altyapıya ve yönetim becerilerine sahip mezunlar, yurt dışında istihdam edilme ya da uluslararası zincirlerde kariyer yapma avantajına sahiptir. Ayrıca, edindikleri girişimcilik yetkinlikleriyle kendi turizm veya gastronomi işletmelerini kurarak sektöre yenilikçi hizmetler sunabilirler. Kamuda çalışmak isteyen mezunlar ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel yönetimlerin ilgili birimlerinde görev alabilmekte; akademik kariyer hedefleyenler, lisansüstü eğitimle birlikte üniversitelerde araştırma görevlisi ya da öğretim elemanı olarak görev yapabilmektedir. Bu yönüyle bölüm mezunları, sektörel ihtiyaçlara cevap verebilecek çok yönlü ve donanımlı profesyoneller olarak yetişmektedir.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmakla birlikte, sınavlar, ölçme değerlendirme ve mezuniyet koşulları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda program, öğrencilerinin katılacağı/katılması muhtemel sınavlar; ara sınav, küçük sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı ve mazeret sınavıdır. Başarı notları Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtildiği şekilde uygulanmaktadır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Öğrencilerin, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim programlarındaki kazanımlarının (ders, staj, laboratuvar çalışması vb.) tanınması işlemleriyle ilgili süreç; öğrencilerin bölüme kesin kayıt yaptırdıktan sonraki ilk öğretim döneminde kredi ve not transfer talepleri ilgili başvuruları dikkate alınarak yapılmakta ve öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde karara bağlanmaktadır. Ayrıca, programların eğitim planında yer alan İngilizce dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar, ders programındaki ilgili dersten/derslerden muaf olurlar.

Program Öğrenme Çıktıları
10 Temmuz 2025, Perşembe 350 kez görüntülendi