GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ
Genel Tanıtım 24.05.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 2013/4710 sayılı kararla kurulan Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde açılan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2014-2015 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlamış ve 2020 yılında ise Türkiye’nin ilk akredite Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü unvanını almıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü eğitim ve öğretim süresi dört yıl olup, isteğe bağlı hazırlık sınıfı (İngilizce) uygulaması bulunmaktadır. Bölümde 1 Profesör Doktor, 3 Doçent Doktor, 1 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi ve 1 Araştırma Görevlisi ve olmak üzere 9 öğretim elemanı bulunmakla birlikte fakültemizin diğer bölümleri, Mühendislik Fakültesi (Gıda Mühendisliği Bölümü), Güzel Sanatlar Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Afyon Meslek Yüksekokulu( Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Aşçılık Programı), Emirdağ Meslek Yüksekokulu (Aşçılık Programı), Bolvadin Meslek Yüksekokulu(Gıda Teknolojisi Programı) Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim elemanları ile otel yöneticileri ve mutfak şeflerince desteklenmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüzün amacı, yiyecek-içecek bölümlerinin ihtiyaç duyduğu mutfak personelini ve mutfak şeflerini (yöneticilerini), eğitim kurumlarının ihtiyaç duyduğu öğretmen, akademisyen ve eğitimcileri, yiyecek içecek sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda girişimcileri yetiştirmektir. Bu doğrultuda; öğrencilerimize mutfak bilgi ve becerilerinin kazandırılmasının yanı sıra, hem Türk Mutfağı hem Dünya mutfakları hakkında bilgi ve beceri sahibi olmaları ve temel işletmecilik eğitimlerini almaları sağlanarak, iki yabancı dil bilen, uluslararası niteliklere sahip mutfak şefleri (yöneticileri) olarak mezun olmaları hedeflenmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları otel işletmelerinin yiyecek içecek bölümlerinde; restoran, mutfak ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilirler. Meslek liselerinin turizm bölümlerinde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme, gerekli şartları sağlamak kaydıyla meslek liselerinde öğretmen olabilme, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde gerekli olan yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görme ve üniversitelerin akademik kadrolarında da kariyer imkânına sahiptirler. Fakülte bünyesinde 1 adet uygulama mutfağı, 1 adet servis salonu, 1 adet pasta ve unlu mamuller mutfağı, 1 adet duyusal analiz laboratuvarı ve 1 adet bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Uygulama mutfağı ve pasta ve unlu mamuller mutfağı profesyonel mutfaklarda yer alan tüm ekipmanları kapsayacak şekilde hazırlanmış olmakla birlikte birinci sınıftan son sınıfa kadar farklı uygulama derslerine ev sahipliği yapmaktadır. Mutfakta hazırlanan ürünlerin servise hazırlanma ve sunulma yöntemlerinin öğretildiği servis atölyesinde tamamlayıcı eğitimler verilmektedir. Ayrıca duyusal analiz laboratuvarında araştırmalara yapılmakta ve öğrencilere duyusal analiz eğitimleri verilmektedir. Uygulama alanlarına ek olarak internet erişimine sahip 60 adet bilgisayar ile gastronomi alanında kullanılan otomasyon programlarının bulunduğu bilgisayar laboratuvarı da bölüm öğrencilerimiz tarafından kullanılabilmektedir. Turizm Fakültesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin merkez yerleşkesi olan Ahmet Necdet Sezer Ana Kampüsü’nde bulunmaktadır. Bu durum öğrencilerin kampüsteki bir çok olanaktan (sosyal, kültürel, sportif etkinlikle, kongre merkezi, kafeterya, yemekhane vb.) yararlanması bakımından avantaj sağlamaktadır. Akademik yıl içinde çeşitli konularda seminer, sempozyum, konferans, panel ve söyleşiler düzenlenmektedir. Öte yandan üniversite kampüsünde öğrencilerin kendilerini sürekli geliştirmelerine olanak sağlayacak şekilde faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri bulunmakta olup, bölüm öğrencilerinin bu aktivitelerde görev almaları/katılmaları mümkündür. Bu kapsamda etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdüren “Gastronomi Kulübü” tadım etkinlikleri, tadım gezileri, workshoplar, seminerler, konferanslar düzenlemektedir. Gastronomi Kulübünün yanı sıra üniversite bünyesinde teknoloji kulübü, gezginler kulübü, folklor kulübü, fotoğraf kulübü, edebiyat kulübü, kitap kulübü, havacılık kulübü, genç girişimciler kulübü, bisiklet kulübü ve izcilik kulübü gibi kulüplerde mevcut olup, bölüm öğrencilerinin bu aktivitelerin içinde görev almaları/katılmaları mümkündür.
|
Misyon
Bilimsel ilkeler ışığında uluslararası rekabette ülkemiz yiyecek içecek sektörünün sahip olduğu konumu iyileştirecek, insani değeri yüksek, eleştirel yaklaşıma sahip öğrenciler yetiştirmek. Vizyon Etik ilkelere bağlı, üst düzey katma değer ve bilgi üreten, turizm sektörünün gelişimine katkıda bulunan ve gelişimine yön veren nitelikli insan kaynağı yetiştiren, ulusal ve uluslararası alanda tanınan bir bölüm olmak. |
Program Öğretim Amaçları
PÖA 1: Meslek hayatında teknolojik, sosyal ve etik şartları gözeterek turizm sektöründe, kamu ve özel kuruluşlarda görev alabilen yetkinliğe sahip mezunlar yetiştirmek. PÖA 2: Aşçı yardımcısı, aşçı, aşçıbaşı, yiyecek içecek servis elemanı, gastronomi yazarı, yemek stilisti ve fotoğrafçısı, restoran işletmecisi, mutfak eğitimcisi, yiyecek içecek danışmanlığı gibi görevlerde etkin bir lider ve uyumlu bir takım üyesi olarak meslek hayatını sürdürebilen mezunlar yetiştirmek. PÖA 3: Sürekli eğitim anlayışı ile akademik gelişimlerine devam eden, eğitim kurumlarında eğitimci olarak görev alabilen mezunlar yetiştirmek. PÖA 4: Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında günceli takip eden, alanın gelişimine katkıda bulunan bireyler yetiştirmek. |
Bölüm Özgörevi
Bilimsel ilkeler ışığında uluslararası rekabette ülkemiz yiyecek içecek sektörünün sahip olduğu konumu iyileştirecek, insani değeri yüksek, eleştirel yaklaşıma sahip öğrenciler yetiştirmek. |
Elde Edilen Derece Programı başarıyla tamamlayan mezunlara alanında lisans diploması verilir. |
Kabul ve Kayıt Koşulları Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. Öğrencilerin bölüme kayıt yaptırabilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamındaki sınavlardan başarılı olmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin bölüme kabulünde üniversitenin yabancı uyruklu öğrenciler için belirlediği şartlar geçerlidir. |
Üst Derece Programlara Geçiş
Öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde gerekli olan yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla Gastronomi ve Mutfak Sanatları başta olmak üzere, Turizm ve İşletmecilik programları ile kontenjanlar dahilinde diğer programlara da yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programları için başvuru haklarına sahiptirler. |
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyete hak kazanılabilmesi için öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin bölümde belirlen asgari ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca programda yer alan 60 (altmış) iş günlük “Yaz Stajı”nın Fakülte Uygulamalı Eğitimler Esasları doğrultusundaki şartlara uygun şekilde başarılmış olması gerekmektedir. |
Mezunların İstihdam Profilleri
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları otel işletmelerinin yiyecek içecek bölümlerinde; restoran, mutfak ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilirler. Meslek liselerinin turizm bölümlerinde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme, gerekli şartları sağlamak kaydıyla meslek liselerinde öğretmen olabilme, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde gerekli olan yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görme ve üniversitelerin akademik kadrolarında da kariyer imkânına sahiptirler. |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmakla birlikte, sınavlar, ölçme değerlendirme ve mezuniyet koşulları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda program, öğrencilerinin katılacağı/katılması muhtemel sınavlar; ara sınav, küçük sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı ve mazeret sınavıdır. Başarı notları Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtildiği şekilde uygulanmaktadır. |
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar
Öğrencilerin, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim programlarındaki kazanımlarının (ders, staj, laboratuvar çalışması vb.) tanınması işlemleriyle ilgili süreç; öğrencilerin bölüme kesin kayıt yaptırdıktan sonraki ilk öğretim döneminde kredi ve not transfer talepleri ilgili başvuruları dikkate alınarak yapılmakta ve öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde karara bağlanmaktadır. Ayrıca, programların eğitim planında yer alan İngilizce dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar, ders programındaki ilgili dersten/derslerden muaf olurlar. |
Program Öğrenme Çıktıları
PÇ1. Turizm ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, ilkeler ve teoriler hakkında bilgi sahibidir. PÇ2. Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibidir. PÇ3. Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibidir. PÇ4. Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibidir. PÇ5. Turizm sektöründe sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme, hissedarları ve paydaşları eğitebilme becerisine sahiptir. PÇ6. Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri kullanma becerisine sahiptir. PÇ7. Pişirme yöntemlerini uygulama becerisine sahiptir. PÇ8. Yiyecek ve içecekleri uygun şekilde sunma yetkinliğine sahiptir. PÇ9. Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. PÇ10. Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar PÇ11. B2 seviyesinde İngilizce (European Language Portfolio Global Scale”, Level B2) bilir. PÇ12. B1 seviyesinde ikinci bir yabancı dil (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) bilir. PÇ13. Takım çalışmasına yatkın, sorumluluk alabilen, liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki uzmanlarla iletişim kurabilme yetkinliğine sahiptir. PÇ14. Alanın gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir PÇ15. Yiyecek içecek birimini etkin bir şekilde yönetebilir. PÇ16. Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurma yetkinliğine sahiptir. |