UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na (UNESCO Creative Cities Network) gastronomi alanında dahil olan Afyonkarahisar’da, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayı başladı.

Çevrim içi olarak düzenlenen çalıştayın açılış oturumuna Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve  Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsa Sağbaş ile birlikle öğretim elemanları ve aşçılar katıldı.

Afyonkarahisar Gastronomi alanında marka şehir

Çalıştayın açış konuşmasını gerçekleştiren Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve  Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Afyonkarahisar’ın ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden beslenen güçlü bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirtti. Afyonkarahisar’ın sahip olduğu zenginlikler ile 2019 yılı Ekim ayında Gastronomi teması ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılmaya hak kazandığını ve “Gastronomi Kenti” unvanı aldığını ifade eden Sağbaş, “Gastronomi temasında Türkiye’de Hatay ve Gaziantep’ten sonra 3. şehir olan Afyonkarahisar, dünyada ise 36 şehir arasında yer alma başarısı göstermiştir. Afyonkarahisar, gastronomi alanında marka şehir olma yolunda güçlü adımlarla ilerlerken bu alanda yeni projelerin geliştirilmesi ve yeni yatırımların yapılması kaçınılmaz olmuştur. Bu kapsamda fikir alışverişinde bulunmak için Gastronomi alanında uzman katılımcıların katkı sağlayacağı 1. Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayını gerçekleştirmenin mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz” diye konuştu.

40 katılımcı 8 oturum

Çalıştay hakkında bilgiler veren Sağbaş, “40 katılımcı, 8 farklı oturumda bilgi ve tecrübelerini paylaşacaklardır. Çalıştayımızda; Afyonkarahisar gastronomisi üzerine bir değerlendirme, Afyonkarahisar’ın UNESCO Gastronomi Kenti olma süreci, Türkiye ve dünyadan gastronomi şehir temsilcilerinin paylaşımları, gastronomi festivalleri, akademi gözüyle gastronomi, yerel mutfağın sürdürülebilirliği gibi konular ele alınacaktır” dedi.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Türkiye’de ilk ve tek akredite olan bölüm

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ise Gastronomi kenti unvanına sahip olmanın gerektirdiği şartlardan ve kriterlerden bir tanesi olan gastronomi kongresi ve çalıştay gibi bilimsel etkinliklere Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak ev sahipliği yaptıkları için sevinçli olduklarını dile getirdi. 2014 yılında ilk öğrencilerini kabul eden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün 600’e yakın öğrencisi ile eğitimini sürdürdüğünü söyleyen Özdemir, “Bölgenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ilk olma özelliğini taşımaktadır. Şu ana kadar  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden, 232 öğrenci mezun etmiş durumdayız. 2 yıldır öğrenci kabul eden Gastronomi ve Mutfak Sanatları tezli yüksek lisans programları ile Zafer Kalkınma Ajansı Bölgesinde öncü olmaya devam ediyoruz. Turizm Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Türkiye’de alanında ilk ve tek akredite olan bölüm olma özelliğini taşımaktadır ”diye konuştu.

Gastronomi unvanına sahip Afyonkarahisar’da bir ilki daha gerçekleştirerek Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayına  Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Özdemir, “Çalıştayımız farklı kurum ve kuruluşlardan 40 konuşmacı ile 1 oturumu tamamen yabancı dilde olmak üzere 8 farklı oturumdan oluşmaktadır. Bu oturumda İsveç, İtalya, Çin gibi farklı ülkelerden konuşmacılar yer almaktadır. Bu ağa dahil olan Türkiye’nin 3 kentinden birisi olan Afyonkarahisar’da çeyrek asırlık eğitim tecrübesi ile köklü bir eğitim kurumu olan Afyon Kocatepe  Üniversitesi olarak düzenleyeceğimiz uluslararası çalıştay ile bilimsel bir perspektif sunmayı amaçlamaktayız” dedi.

Başarı kurumlar arası iş birliği ile geldi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise yaptığı konuşmasında Afyonkarahisar’ın UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na kabul ediliş sürecini ve gastronomi alanında yaptıkları çalışmaları anlatarak şunları kaydetti:

“2019 yılı Haziran ayında Türkiye Aşçılar Federasyon Başkanımız Sayın Zeki Bey’in de hazır bulunduğu bir ortamda bir çalışma gerçekleştirildi. Bu çalışma neticesi ilimizin gastronomi hazırlıkları ülkemizdeki 1. ve 2. basamağını geçerek, Haziran sonu itibari ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına müracaatı gerçekleştirildi. Zafer Kalkınma Ajansımız Genel Sekreteri Veli Bey’in katkıları göz ardı edilemez. Kendisine çok çok teşekkür ediyorum. Üniversitemizde Mustafa Hocamıza çok çok teşekkür ediyorum. Yakinen ilgilendiler. 2019 yılı Ekim ayında Fransa Büyükelçiliğinden bir yazı gelmişti. Bizden belli bir miktar para talep edildi. Unesco’nun mutfağı kiralanarak Afyonkarahisar’ın yöresel lezzetlerinin tanıtımı gerçekleştirilecekti. Dönemin Valisi Sayın Mustafa Tutulmaz ile birlikte istişare ettik. Kültür ataşeliği tanıtımının kendilerine ait olduğunu ve böyle bir paraya gerek duyulmadığını ifade ettiler. Nihayeti 2020 yılı Şubat-Mart aylarında görüşülmek üzere ertelendi diye büyükelçiden bir bilgi geldi. Sayın Valimiz de biz de 2020 yılında nasıl olsa görüşülecek diye kulağımızın üstüne yatmıştık. Niyet halis olunca akıbet de hayır oluyor. 31 Ekim 2019 tarihinde Fransa’da UNESCO’da Afyonkarahisar’ımız Gastronomi şehri ilan edildi.”

Belediyede Gastronomi Bölümü oluşturuldu

Afyonkarahisar’ın Gastronomi şehri ilan edilmesinin ardından Afyonkarahisar Belediyesi Kültür Müdürü başkanlığında Gastronomi bölümü oluşturduklarını anlatan Zeybek, AKÜ ve Zafer Kalkınma Ajansı başta olmak üzere kurumların işbirliği içinde süreci devam ettirdiklerini ifade etti. Zeybek, sürece ilişkin şu detayları paylaştı:

“Üniversitedeki hocalarımızla Zafer Kalkınma Ajansımızla, Ticaret Odamızla, Valiliğimizle, otel temsilcilerimizle ve turizmcilerimizle bir heyet oluşturarak daha önce gastronomi şehri ilan edilen Hatay ve Gaziantep’e incelemelerde bulunmak üzere bir gezi düzenlendi. Peşinden bizim Afyonkarahisar Kalesinin eteğinde bulunan Benlioğlu Konağımızı Gastronomi sunum merkezi yapalım diye arkadaşlarla istişare ettik. Şu an da teşrifatını bekliyoruz. Tüm malzemeler hazırlandı. Teşrifatı bittikten sonra halkımızın kullanımına açmayı hedefliyoruz. Çeşitli gıda fuarlarından davetler geldi, Afyonkarahisar’ın yöresel lezzetlerini tanıtalım diye ki Eskişehir, İstanbul, Antalya fuarlarına arkadaşlarımız katıldı. Gerçekten güzel bir tanıtım gerçekleştirdiler. Pandemi olunca da yurtdışındaki davetlerimizi de askıya almak zorunda kaldık. Şu  anda arkadaşlarımız üniversitemiz ile birlikte el ele vererek ilimizin tanıtımı için ne gerekiyorsa yapmaya gayret gösteriyorlar.”

Kentin tanıtımına pozitif etki yapmalı

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe ise çalıştayın, UNESCO’nun belirlemiş olduğu hem standartların bir gereği hem de esasında Afyonkarahisar’ın kazanmış olduğu unvanın, kentin hem tanıtımına hem de turizm konusundaki potansiyeline ne derece katkı sağlayacağının belirlenmesi ve ilkelerinin şekillendirilmesi konusunda uluslararası tecrübelerden yararlanması konusunda imkan vereceğini belirtti. Boztepe, “Çalıştayın oturumları çerçevesinde elde ettiğimiz gastronomi kenti konusundaki başarımızın hem ulusal boyutta tanıtımı hem de bunun ilimize getireceği artıların ne şekilde olması gerektiği konusunda hocalarımızdan ciddi destek bekliyoruz. Bu başlı başına uluslararası tecrübe ve biz daha ilk yılımızı yaşıyoruz. Bunun kentin dinamiklerine nasıl katkı sağlayacağı, kentin turizm potansiyelini Gastronomi ile nasıl örtüştürüleceği, termal, tarih ve doğa gibi birçok alanda almış olduğumuz yolun da Gastronomi ile ne şekilde arttırılabileceği konusunda örnekler üzerinde gidilmesi yönünde bu çalıştay çok önemli” ifadelerini kullandı.

11-12 Aralık 2020 tarihlerinde devam edecek çalıştay, 11 Aralık 2020 Cuma günü Moderatörlüğünü Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sandıkçı’nın yaptığı Gastronomi Şehri Afyonkarahisar, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz’un moderatörlüğünü gerçekleştirdiği UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağında Afyonkarahisar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi G.M.S. Bölüm Başkanı/ Türk Mutfak Kültürü Uygulama Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya’nın moderatörlüğünü yaptığı Türkiye’de Gastronomi Şehirleri ve Örnek Uygulamalar, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Genel Sekreter Yardımcısı Tolga Korucu’nun moderatörlüğünü gerçekleştirdiği Dünyada Gastronomi Şehirleri ve Örnek Uygulamalar / Gastronomy Cities in The World and Model Applications, 12 Aralık 2020 Cumartesi günü ise Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay’ın moderatörlüğünü gerçekleştireceği Gastronomi Festivallerinin Marka Değerine Etkisi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Tuna’nın moderatörlüğünü yaptığı Gastronomi Turizminde Güncel Konular, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sarıışık’ın moderatörlüğünü yapacağı Gastronomi Turizmine Akademik Bakış ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz’ün moderatörlüğünde Yerel Mutfağın Sürdürülebilirliğinde Yerel Markaların Rolü  oturumları ile devam edecek.

Çalıştay değerlendirme ve sonuç raporunun açıklanmasının ardından sona erecek.

Çalıştay ile ilgili detaylı bilgi afyongastronomicalistayi.aku.edu.tr adresinden alınabilecek.

 

11 Aralık 2020, Cuma 183 kez görüntülendi