KURULUŞ VE TARİHÇE

T.C. Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde 2005 yılında kurulan ve 2013 yılına kadar “Konaklama İşletmeciliği”, “Seyahat İşletmeciliği”, “Yiyecek İçecek İşletmeciliği” ve “Turist Rehberliği” bölümlerinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 2012-2013 eğitim öğretim yılında 2013/4710 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yüksekokuldan fakülteye dönüştürülerek “Turizm Fakültesi” kurulmuştur. 

 

Turizm Fakültesi bünyesinde; Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümlerinde eğitim-öğretim faaliyetleri devam etmektedir. Turizm Rehberliği bölümü başta olmak üzere fakültemizin tüm bölümlerinde zorunlu yoğun İngilizce ve seçmeli olarak ikinci yabancı dil eğitimi verilmekte olup, ayrıca fakültemiz bölümlerine yeni kayıt yaptıran öğrencilerimiz için isteğe bağlı hazırlık (İngilizce) programı mevcuttur. Bunun yanında, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programlarında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans ile Turizm Rehberliği Anabilim Dalı Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programlarında lisansüstü eğitim verilmektedir.

 

Alanlarında uzman öğretim elemanı ve idari personeli ile Turizm Fakültemiz 1500’e yakın lisans ve lisansüstü öğrencisine eğitim-öğretim hizmeti sunmaktadır. Bu kapsamda, fakülte akademik kadrosunda 5 profesör doktor, 6 doçent doktor, 8 doktor öğretim üyesi, 3 araştırma görevlisi ve 6 öğretim görevlisi; idari kadroda ise 9 personel bulunmaktadır.

 

Üniversitemizin, uluslararası düzeyde kabul edilen standartlara uygun eğitim-öğretim vermeyi, bilimsel araştırmalara dayalı çıktı elde etmeyi ve bunların sürdürülebilirliğini güvence altına almayı amaçlayan kalite politikasından hareketle, eğitim-öğretim süreçlerinin iyileştirilmesi öncelikli amaçlarımız arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, fakültemizin tüm bölümleri (Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği) Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından akredite edilmiştir. Bu anlamda, fakültemiz Türkiye’de tüm bölümleriyle akredite olan ilk Turizm Fakültesi unvanına sahiptir. Ayrıca fakültemiz, Türkiye’deki tüm turizm fakülteleri arasında 3 bölümü ile “Avrupa Yeterliliği Çerçevesi (AYÇ)” ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ)” logosunu diplomalarına yerleştirme hakkı kazanan ilk “Turizm Fakültesi” olma ünvanına da sahiptir. Bu husus özellikle fakültemiz mezunlarının, yurtdışında diplomalarının daha hızlı tanınmasına, istihdam edilme imkânlarının artmasına ve öğrencilerimizin yatay ve dikey hareketliliklerinde önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

 

FAKÜLTE MİSYONU

Evrensel düzeyde bilimsel bilgi üretmek, mesleki açıdan uluslararası rekabette turizm sektörünün sahip olduğu konumu iyileştirecek nitelikli bireyler yetiştirmek ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaktır.

 

FAKÜLTE VİZYONU

Bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerinde kaliteyi sürekli artırarak bölgesel kalkınmaya katkı sunan, turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı yetiştirerek ulusal düzeyde önde gelen fakülteler arasında yer almak ve uzun dönemde uluslararası tanınırlığa sahip bir fakülte olmaktır.

 

EĞİTİM OLANAKLARI

Uygulamalı bir alan olan turizme yönelik nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlayan fakültemiz, öğrencilerimizin sektöre daha kolay uyum sağlayabilmelerini öncelikli hedeflerinden birisi olarak benimsemiştir. Bu kapsamda fakültemiz sektörle yakın işbirliğine giderek Afyonkarahisar il merkezinde bulunan işletmelerde son sınıf öğrencilerine güz veya bahar yarıyıllarından birinde” İşletmede Mesleki Eğitim” alma imkânı sağlanmaktadır. Ayrıca bölüm müfredatlarında yer alan uygulamalı mesleki dersler, “Turizm Fakültesi Eğitim ve Uygulama Binası”nda gerçekleştirilmektedir. Her bir ders için uygulama binasında ayrı bir birim bulunmaktadır. Bu birimler arasında mutfak, yiyecek ve içecek servis salonu, önbüro-resepsiyon, üç adet farklı özellikli uygulama odası ile çamaşır-ütü odası yer almakta olup bu alanlar öğrencilerin uygulamalı eğitimleri için alt yapı oluşturmaktadır. Ayrıca fakültenin ana binasında Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerinin kullanabildiği pasta ve unlu mamüller mutfağı ile duyusal analiz laboratuvarı bulunmaktadır. Uygulamalı derslerin yanı sıra fakültemizde öğrencilerimiz talep etmeleri halinde pedagojik formasyon derslerini de seçmeli olarak alabilmektedirler.  Öğrencilerimiz bu dersleri alarak mezun olduklarında, turizm alanlarında belirlenen öğretmen alanları için başvuru yapabilme hakkına sahip olmaktadır.

 

Turizm Fakültesi bünyesinde, öğrencilerimizin kullanabilmesi için toplam 1181 öğrenci kapasiteli 25 derslik, tablo, resim ve fotoğrafların sunulduğu sergi alanı, biri 100 kişilik, diğeri ise 50 kişilik olmak üzere iki toplantı salonu bulunmaktadır. Fakültemizde ayrıca öğrencilerin otellerde önbüro bölümlerinde ve seyahat acentalarında kullanılan otomasyon programlarını (Fidelio Suite 8, Opera, Elektra, Amadeus) öğrenmeleri ve uygulamaları için tasarlanmış 50 bilgisayar kapasiteli bir laboratuvar bulunmaktadır. Otomasyon programlarına ilişkin derslerin tamamlanmasının ardından ilgili programların lisans sahibi kurumlar tarafından öğrencilere yönelik sertifika sınavı düzenlenmekte ve sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar ile ödüllendirilmektedir.

 

Üniversitemizin sahip olduğu Erasmus+ hareketlilik programı kapsamında, öğrencilerimiz; Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Çekya, Estonya, İspanya ve Portekiz gibi Avrupa’daki üniversitelerle imzalanan ikili protokoller sayesinde Avrupada’ki anlaşmalı üniversitelerde öğrenim görme olanağına sahip olmaktadır. Ayrıca Endonezya, Hindistan, Kazakistan, Azerbaycan gibi dünyanın farklı yerlerinden partnerlerimiz bulunmaktadır. Bu kapsamda Fakültemizde 100’e yakın uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Öğrencilerimiz toplamda 60 işgünü sektör stajına katılarak özellikle beş yıldızlı otel işletmeleri ve A grubu seyahat acenteleri başta olmak üzere, sektörün önde gelen işletmelerinde kariyer öncesi deneyim kazanma imkânına sahiptirler. Ayrıca fakültemizde düzenlenen Turizmde Kariyer ve İstihdam Günleri boyunca öğrencilerimiz turizm işletmeleri temsilcileriyle buluşmakta, staj ve iş bağlantıları kurma fırsatı yakalamaktadırlar. Bunların dışında, Almanya İş ve İşçi Bulma Kurumu-ZAV ile imzalanan sözleşme kapsamında öğrencilerimiz Almanya’da staj yapma fırsatı bulmaktadırlar.

 

AKADEMİK KADRO

Fakülte bünyesinde 5 Profesör Doktor, 6 Doçent Doktor, 8 Doktor Öğretim Üyesi, 6 Öğretim Görevlisi  ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere 28 öğretim üye ve elemanı ile 9 idari personel görev yapmaktadır. Öte yandan, diğer bilim dallarının alanına giren dersler ile ilgili, gerekli birim ve bölümlerden öğretim elemanları ilgili dersleri vermektedir.

 

İŞ İMKÂNLARI

Mezunlarımız bir taraftan özel sektörde faaliyet gösteren konaklama işletmeleri, seyahat işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren diğer kurum-kuruluş-işletmelerde orta ve üst düzey yönetici olarak iş bulabilme ve kamu kurum ve kuruşlarında istihdam edilebilme imkânına sahip olurken, diğer yandan lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabilmektedirler. Ayrıca mezunlarımız ile mezuniyet sonrası iletişimimizi sürdürmek için fakültemizde Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Mezunları ve Mensupları Derneği (AKÜTURMED) kurulmuştur.

 

SOSYAL-KÜLTÜREL VE SPORTİF FAALİYETLER

İyi bir turizmcinin kaliteli bir eğitimin yanında beşeri ve sosyal yönünün de güçlü olması gerektiğinin bilincinde olan fakültemiz, bu doğrultuda birçok bilimsel ve sosyal etkinliğe önderlik etmektedir. Bu kapsamda, fakültemizde bilimsel ve mesleki konularda seminer, konferans, panel, söyleşi ve workshop gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca Afyonkarahisar başta olmak üzere ülkemizin önemli tarihi, kültürel ve doğal çekiciliklerini de kapsayacak şekilde rehberlik uygulamaları kapsamında, Fakülte kadrosunda bulunan eylemli çalışma kartına sahip rehber-akademisyenler eşliğinde geziler organize edilmektedir. Öğrencilerimiz fakültemiz bünyesinde “Gastronomi Kulübü” veya ilgi alanlarına göre üniversitemizdeki diğer öğrenci topluluklarının etkinliklerine katılabilmekte; Gönüllülük Çalışmaları dersi kapsamında, topluma ve çevreye faydalı birer birey olma bilincine erişmektedirler ve beşeri yetkinliklerini arttırma imkânı bulmaktadırlar.

 

TURİZM FAKÜLTESİ TANITIM BROŞÜRÜ

 

TOURISM FACULTY PROMOTION BROCHURE

 

TURİZM FAKÜLTESİ TANITIM FİLMİ

 

12 Kasım 2015, Perşembe 5233 kez görüntülendi