FAKÜLTEMİZDE PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ ALACAK OLAN ÖĞRENCİLERİN DİKKATE ALMASI GEREKEN HUSUSLAR

1-Eğitim ve öğretim sırasında hangi öğrenciler pedagojik formasyon eğitimi alabilecektir?

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları”nın ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerdeki öğrenciler pedagojik formasyon eğitimi alabilecektir. Bu kapsamda Fakültemizin tüm bölümlerindeki öğrenciler pedagojik formasyon eğitimi alma olanağına sahiptirler.

2-Pedagojik Formasyon eğitimi nasıl verilecektir?

Pedagojik formasyon eğitimi öğrencilerin kayıtlı olduğu programın örgün eğitim ve öğretimi sırasında, seçmeli ders olarak üçüncü yarıyıldan itibaren verilecektir. Öğrenciler bu seçmeli dersleri sekiz yarıyıllık eğitimlerinin üçüncü yarıyılından itibaren müfredatın bir parçası olarak alabileceklerdir.

3-Pedagojik formasyon derslerini alan öğrencinin mezun olması için kaç AKTS gereklidir?

Pedagojik formasyon kapsamındaki dersler toplam 40 AKTS dir. Bölüm dersleri ile birlikte toplam 280 AKTS olmalıdır.

4- Pedagojik formasyon eğitimi dersleri öğrenci transkriptlerine dahil edilecek mi?

a) Öğrenciler seçmeli ders olarak aldıklarından dolayı dersler transkript içinde yer alacaktır. Öğrenci için sadece bir transkript düzenlenecek ve bu dersler bu transkript içinde yer alacaktır.

b) Pedagojik formasyon kapsamında alınan derslere ilişkin notlar mezuniyet ortalamasına dahil edilecektir.

c) Pedagojik formasyon kapsamındaki derslerden başarılı olarak mezun olan öğrencilerin diplomaların arkasına “Pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır.” ifadesi yazılacaktır.

5- Pedagojik formasyon eğitiminde verilen derslerin hepsinin alınması zorunlu mudur?

a) Pedagojik formasyon kapsamındaki derslerini almak öğrencilerin talebine bağlıdır.

b) Söz konusu dersleri seçmeli ders olarak alan ancak tümünü tamamlamayan öğrencilerin diplomalarında bu eğitimi tamamladığına dair ifade yer almayacak, öğrencinin sadece transkriptinde aldığı dersler yer alacaktır. Bu durumda trankriptte yer alacak bu derslerin notları öğrencinin genel not ortalamasına dahil edilmeyecektir.

6- Son sınıf öğrencisi olup, kayıtlı olduğu programın mezuniyet için gerekli tüm şartlarını yerine getiren öğrenciler, pedagojik formasyon eğitimi uygulamasından yararlanabilecekler mi?

a) Diplomasını almak isteyen öğrenciler diplomalarını alabilecektir. Ancak pedagojik formasyon ile ilgili mezun şartlarına tabidirler.

  • – Bu adaylar; üniversite tarafından açılırsa talep etmeleri halinde “Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına” kayıtları yapılabilecektir.
  • – Bu durumda olup söz konusu sertifika programına kayıt olanlar mezunlar için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar uyarınca sertifika öğrenim ücretini, sertifika programında alacakları dersler ve öğretmenlik uygulaması dikkate alınarak ödeyecektir.

b) Kendi programından tüm dersleri (240 AKTS) başarı ile tamamlamış olan öğrenciler her ne şekilde olursa olsun pedagojik formasyon derslerine devam edemeyecek olup mezuniyetleri yapılacaktır.

  • – Bu durumda olan öğrenciler daha önce pedagojik formasyon derslerinden başarılı oldukları dersler transkripte işlenecek ve sertifika programına kayıt olduğunda teorik derslerden muafiyet üniversitenin ilgili kurullarınca değerlendirilebilecek, ancak Öğretmenlik Uygulaması dersinden muafiyet sağlanmayacaktır.
  • – Pedagojik formasyon derslerini tamamlamak isteyen öğrenciler ise kendi programından en az bir dersi bulunması( kendi programında mezuniyete hak kazanmaması) gerekmektedir
7- Pedagojik Formasyon Programından vazgeçebilinir mi?

Turizm Fakültesi öğrenci işleri birimine dilekçe ile başvurularak programdan vazgeçilebilir. Bu durumda olan öğrenciler için;

a) Geçilen dersler not ortalamasını ve AKTS’sini etkilemeksizin transkripte gözükür.

b) Altan kalan dersler ise transkripte gözükmez.

 

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİNDE VERİLECEK DERSLER
DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA KREDİ AKTS
Eğitime Giriş 3 0 3 4
Öğretim İlke ve Yöntemleri 3 0 3 4
Sınıf Yönetimi 2 0 2 3
Özel Öğretim Yöntemleri 3 0 3 4
Rehberlik ve Özel Eğitim 3 0 3 4
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme 3 0 3 4
Eğitim Psikolojisi 3 0 3 4
Öğretim Teknolojileri 2 0 2 3
Öğretmenlik Uygulaması 1 8 5 10
Genel TOPLAM 23 8 27 40
21 Eylül 2024, Cumartesi 187 kez görüntülendi