İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM NEDİR?

İşletmede mesleki eğitim, Turizm İşletmeciliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin teorik eğitimlerini pratik uygulamalarla pekiştirmek amacıyla eğitim öğretim süreçlerinin yedinci veya sekizinci yarıyılında bir işletmede çalışarak deneyim kazandıkları eğitim sürecidir.

İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM’İN AMACI NEDİR?

Öğrencinin alanı ile ilgili kurum ve kuruluşları yakından tanımasına, bu kurum ve kuruluşlardaki hiyerarşik yapıyı, sorumlulukları, ilişkileri, işyeri disiplinini öğrenmesine, eğitim-öğretim sürecinde kazandığı bilgi ve becerileri pekiştirmesine, yeni bilgi ve beceriler elde etmesine, çalışma ortamındaki diğer personeller ile uyum içerisinde çalışma kabiliyetini geliştirmesine, sektördeki yeni teknolojik ürün ve imkânları öğrenerek kullanabilmesine olanak tanımaktır.

İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM SÜRECİ NASIL İŞLER?

  1. İşletmede mesleki eğitim zorunlu olmayıp, isteğe bağlıdır ve öğrencilerin başarı durumlarına bakılmaksızın yedinci veya sekizinci yarıyılda yapılabilir.
  2. İşletmede mesleki eğitimin, eğitim ve öğretim dönemlerinde yapılması esastır. İşletmede mesleki eğitim üniversitenin akademik takviminde belirlenen eğitim ve öğretim dönemlerinin başlangıcı ve bitişi arasında gerçekleşir.
  3. İşletmede mesleki eğitim birim uygulamalı eğitimler komisyonunun belirleyeceği kontenjanla sınırlıdır.
  4. Öğrenciler işletmede mesleki eğitim yapacakları yarıyıl için kayıt yenilemek zorundadırlar.
  5. Haklı ve geçerli nedenlerle ara verilen işletmede mesleki eğitimin geri kalan süresi yer ve zaman tespiti yapılarak, alt birim uygulamalı eğitimler komisyonunun onayı ile daha sonra tamamlattırılır.
  6. İşletmede mesleki eğitim yapılacak işletme; birim uygulamalı eğitimler komisyonu tarafından ilan edilen koşul ve takvime uygun olarak öğrencinin bu yöndeki talebi doğrultusunda, işletme ile alt birim uygulamalı eğitimler komisyonunun onayı ile belirlenir.
  7. Alttan dersi olan öğrenciler işletmede mesleki eğitim uygulamasının yapıldığı dönemde 15 AKTS’yi geçmemek ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara uymak şartı ile alttan ders alabileceklerdir.
  8. İşletmede mesleki eğitim uygulaması alındığı yarıyılın (yedinci veya sekizinci yarıyıl) dersleri yerine geçer ve toplam 30 AKTS üzerinden değerlendirilir.
  9. Öğrenci, işletmede mesleki eğitime başladıktan sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde de belirtilen Senato’nun belirlediği haklı ve geçerli nedenler konusundaki kararı ve bu esaslarda belirtilen haklı ve geçerli nedenler dışında vazgeçme hakkına sahip değildir. İşletmede mesleki eğitim başladıktan sonra vazgeçen öğrenciler tekrar aynı işletmede mesleki eğitimden yararlanamaz.

 

2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI İÇİN İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM

BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE SONUÇ İLAN TAKVİMİ

Başvuru Ön Talep ve İşyeri Tercih Tarihleri 20 – 30 Ağustos 2024
Başvuruların Değerlendirilmesi ve Öğrencinin İşletmede Mesleki Eğitim Yapacağı İşletmenin Belirlenmesi 2 – 12 Eylül 2024
Başvuru Sonuçlarının İlan Edilmesi 13 Eylül 2024
İşe Başlama Formlarının İlgili Birim/Komisyona Teslimi 23 Eylül 2024
İşletmelerde İşe Başlama 23 Eylül 2024

 

2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI İÇİN ÖĞRENCİ TALEBİNDE BULUNAN İŞLETMELER VE KONTENJANLARI
İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM YAPMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLERİN İZLEYECEĞİ AŞAMALARA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

 

 

 

20 Ağustos 2024, Salı 564 kez görüntülendi