Gastronomi kulübü Konya ve Gaziantep şehirlerine gastronomi turu düzenledi.

Konya gezisinde Gonya Tandır Evinde Küflü Kavurmalı, Kaşarlı Kavurmalı tahinli helvalı  çeşit çeşit tandır börekleriyle başlayan  turda,Tropikal Kelebek Bahçesi, 80 Bin Devr-i Alem ve Mevlana müzesi ziyareti edildi. Akşam yemeğinde Konya’ya özgü Etli Ekmek, Konya Tandır lezzetleri keşfedildi.

Turun devamında Unesco Gastronomi şehri olan Gaziantep’e gidildi. Gaziantep turunda özellikle sosyal medyada fenomen olan Tostçu Erol ile başlayan lezzet keşfi, Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi ziyareti ile devam etti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı merkezde öğrencilere yerel ürünler kullanılarak hazırlanan ürünler ikram edildi ve eğitim verildi. Mutfak Sanatları Merkezinin işleyişini anlatan şefler aynı zamanda  Gaziantep mutfağı hakkında bilgiler verdi. Merkez içerisinde yer alan Emine Göğüş Mutfak Müzesi ziyaret edilerek ve bir sonraki lezzet durağına hareket edildi. Dünyanın her yerinden yaklaşık 3 ton paranın olduğu Devri Alem Para Müzesi ziyaret edildi. Müzik eşliğinde turşusu kurulan paraların arasında eğlenceye doyan öğrenciler,  Alinazik, Patlıcan Kebabının ve farklı mezelerin tadımını yapmak için İmam Çağdaş restoranına geçti.

Dört kuşaktır devam eden Ciğerci Ali Haydar Usta’da ciğer ile güne başlandı. Ciğer tadımı sonrası Gaziantep’te sabah kahvaltılarını süsleyen bir diğer lezzet Katmer tadımı için Katmerci Zekeriya Usta ziyaret edildi. Katmerin fıstık ve kaymak ile taçlanan nefis tadına süt ikramı eşlik etti.Lezzet keşiflerine ara verilen turda Tarihi Gümrük Hanı, Panaroma Müzesi, Cam Müzesi, Atatürk Anı Evi  ve Baklava Müzesi ziyaret edildi.  Baklavanın püf noktalarının anlatıldığı müzede baklavanın başlangıcından sofraları süsleyen son haline kadar ki süreçler canlı olarak görüldü. Gaziantep’e gidilir de kebap tadına bakılmaz mı hiç…  Kebapçı Halil Usta’ da kebap tadımı yapıldı ve lezzet turuna devam edildi. Lezzet turuna Unesco mirası Zeugma Müze gezisi ile ara verildi ve müze ziyaret edildi. Müze ziyareti sonrası Gaziantep denilince akla gelen ilk tatlardan baklava tadımı Koçak Baklava’da yapıldı. Baklava tadımı sonrası günün son durağı Cumba Künefe oldu.

Turun son gününde Gaziantep sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi Beyran ile güne başlandı. Gaziantep gastronomi zenginliğine zenginlik katan baharat, bakliyat ve çeşit çeşit ürünlerin satışının yapıldığı Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı ve Bedesten ziyaret edildi. Nohut dürüm tadımının ardından Tahmis Kahvecisinde zahter çayı ve menengiç kahvesiyle ile lezzet turu sonlandırıldı.

Gastronomi kulübünün düzenlemiş olduğu etkinlik gastronomi turu olarak ifade edilmesine karşılık Gaziantep’in kültürel ve geleneksel yönleri de keşfedilmiştir. İpek ve baharat yolundan günümüze devam eden hanlar, çarşılar, bedestenlerde sunulan yemekler, baharatlar ve araç- gereçler ile adeta geçmişe bir yolculuk  yapılmıştır. Esnafın yaklaşımı, misafirperverliği, ilgi ve alakası turu ayrıca özelleştirmiştir. Ziyaret edilen tüm işletmelere hediyeler verildi, fotoğraflar çekildi ve işletmeler ile öğrenciler arasında köprü oluşturacak bağlar kuruldu en önemlisi de her zaman hatırlanacak güzel anılar biriktirildi.

Bu organizasyonda başta gastronomi kulübü yönetimi olmak üzere, katılımcalara, hocalarımıza, gittiğimiz yerlerde bizleri misafir eden işletmelere, fotoğraf ve video çekimlerinde yardımcı olan güzel sanatlar bölümü öğrencilerine, gezilerde bizlere eşlik eden Gaziantep Üniversitesi gastronomi bölümü öğrencilerine, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına, Turizm Fakültesi Dekanlığı’na ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

Geriye kiloların ve anıların kaldığı mükemmel bir gezi…

Gezi fotoğraflarına ulaşmak için https://www.facebook.com/gastronomiaku

   https://www.instagram.com/aku_gastronomi/

25 February 2019, Monday 627 kez görüntülendi